Medicinsk fackperson:
Lösenord:

 

Avgiftning, eller sk detox innebär att kroppen rengöras på ackumulerade giftigämnen (toxiner). Denna process pågår konstant i alla levande och friska organismer. Avgiftningen som sker främst i lever, njurar, blod och mag- och tarmsystemet kan stöttas via dialys, chelering och via en utrensning. Den gärs genom att man aktivt hjälper kroppen att bli mer hälsosam och genom att ta specifika, naturliga tillskott som kan fånga upp, isolera, neutralisera och föra ut gifter från kroppen.

Varför inte låta oss rena våra kroppar?
Vi lever i en allt mer förorenad värld där vi är omgivna av gifter av olika slag. Bara under de senaste 40 åren har vi tillfört mer än 45.000 nya kemikalier. Luft, vatten och odlingsmark är förorenad med giftiga ämnen. När vi andas, dricker vatten eller äter får vi i oss kvicksilver, kadmium, arsenik, bly, PCB och tusentals andra ämnen oavsett kost. Dessutom tar vi själva kemikaler via läkemedel, hudkrämer, tandkrämer, smink, godis, rökning, snusning, etc. Om kroppen inte längre kan hålla jämna steg med att sortera bort alla gifter vi dagligen får oss, samlas dessa toxiner i kroppsvävnaderna.

Vi vet i dag att när vi under många år exponerats för giftiga ämnen, ökar vår risk att bli sjuka och så småningom dö i förtid, eftersom bland annat vårt immunförsvar försvagas. Det bästa och mest effektiva vore att naturligtvis att leva i en 100% ren miljö. Detta är inte möjligt längre, men vi kan hjälpa kroppen att neutralisera och isolera många av dessa gifter och därmed minska risken för att bli sjuka. Vi kan försöka att leva sundare, till exempel genom att välja att äta ekologiskt, undvika bearbetade livsmedel med tillsatser, rökning, läkemedel, etc, samt att ta tillskott dagligen för att stödja kroppens egna, naturliga detoxfunktioner. Detta gör det lättare för kroppen att förhindra att vi utvecklar onödig kronisk sjukdom och dör i förtid.

Hur vet du om din kropp är i stånd att rensa bort toxiner?
Akut förgiftning ger vanligtvis ganska uppenbara symtom, så det behöver man inte att vara osäker på. Men de flesta av oss har gifter som ackumulerats i våra vävnader i årtionden varför symtom kommer smygande, vilket ofta innebär att vi själva inte blir medvetna om orsaken till att vi en dag är vi mer utmattade, minns sämre, har magproblem, får värk, eller varför vi är "utan anledning" blir kroniskt sjuka, etc. Nedan ser du ett lista på några av de mycket olika symtom som man kan få på grund av ackumulerade toxiner.

• Allergi
• Sura uppstötningar (Acid Reflux Disease, GERD)
• Artros
• Dålig andedräkt
• Svullen magen
• Tarmsjukdom (Crohns sjukdom)
• Akne, eksem eller andra hudproblem
• Psoriasis
• Fetma
• Hemorrojder
• Svårt att bli gravid
• Irriterad tarm syndrom (IBS)
• Svårare att somna och sova
• Migrän och huvudvärk
• Ökad risk för missfall
• Andningssvårigheter
• Ischias
• Smärta i ryggen, axlarna, nacken, etc
• Tennisarmbåge
Och många fler ... ..

Vilka tillägg har visat sig ha detoxverkan?
Vitamin C, E, B2, D, betakaroten, chlorella, alfa-liponsyra, folsyra, druvkärneextrakt, coenzym Q10, grönt te, glutation, selen och zink är direkta anti-oxidanter men dessa behöver hjälp av ”sekundära anit-oxidanter” som stöttar dem. Därför är det viktigt att få i sig ett brett spektrum av kvalitativa ämnen.